Vykortet

Minns ni när man fick ett vykort i brevlådan? Det var på den tiden som familjen Hansson besökte Rhodos och vykortet kom fram efter att Hanssons kom hem. Eller när farmor Thyra skickade ett vykort med fantastisk skrivstil för att önska en glad pingst. Eller besvikelsen när jag skickat ett vykort till Anders och han hade klippt ut frimärket och kastat vykortet. Jag minns min ångest över att slänga ett vykort som någon lagt tid, pengar och en promenad till postlådan. Eller när man uppenbart blivit ratad på vykortslistan, då alla fick utom du.

Att skicka vykort var folkhemmets sista hantverk som alla behärskade. Enkelt, uppskattat och betydelsefullt. Farmor Thyras sju album fulla med vykort som visades om och om igen måste ha fyllt henne med stor glädje.

Idag bidrar jag till snabba digitala karameller i form av en pod och diverse statusuppdateringar på olika sociala kanaler. Publicerade texter och bilder försvinner snabbt i ett gigantiskt digitalt flöde, men vykortet kan om man har tur sitta uppe på ett kylskåp i några veckor. Den ”analoga” statusuppdateringen i form av ett vykort måste ändå vara den som betyder mest. Det är viktigt för mig att väga upp balansen mellan gammalt och nytt, digitalt vs analogt.

I varje program får därför min gäst välja ut ett Lundavykort, skicka en hälsning, citat, uppmaning eller fråga, till någon person. Det är min förhoppning att få återkoppling från ”skicket” och att detta kommer att berika podden framöver.

 

vykort lund